WordPress begon jaren geleden als een Blogplatform. Sindsdien zijn er echter veel features toegevoegd waarmee de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn. WordPress wordt gebruikt voor bijvoorbeeld bedrijfswebsites, webshops, vacaturesites en community portals (waarvan je lid kunt worden). Zo’n 25 % van alle websites ter wereld draait inmiddels op WordPress, waaronder namen als Coca Cola, Sony en BBC America (zie meer op http://wordpress.org/showcase/). Ook deze website is met WordPress gebouwd.
Er zijn twee soorten WordPress: WordPress.com en WordPress.org.
De eerstgenoemde biedt sites aan gehost door WordPress zelf. Dit kan gemakkelijker zijn, maar er zijn beperkte mogelijkheden om aanpassingen te doen. Om een eigen, unieke website te maken kom je terecht bij WordPress.org. Hierbij download je de bestanden naar je eigen computer, en moet je zelf hosting en een domeinnaam regelen. Vervolgens kun je ermee doen wat je wilt.
WordPress bestaat uit drie lagen:
De core van WordPress is open source PHP code, onderhouden door een kernteam van WordPress ontwikkelaars. Deze code wordt regelmatig geüpdatet.
Veiligheidsupdates kun je automatisch laten uitvoeren, zodat je daarmee nooit achter loopt.
Thema’s kun je gratis of commercieel verkrijgen, en op maat laten maken door een ontwikkelaar. In zo’n thema wordt dan de eigen huisstijl geïntegreerd en kun je de verschillende content op eigen gekozen wijze tonen.
Er is altijd maar één thema actief. Wisselen van thema kan, maar daar is meestal wel wat vakkennis voor nodig, omdat hierdoor bepaalde opties die specifiek voor dit thema zijn aangepast, niet meer kunnen werken.
Plug-ins zijn beschikbaar voor veel verschillende doeleinden, bijvoorbeeld:
Ook plug-ins zijn gratis en commercieel verkrijgbaar. Je kunt meerdere plug-ins tegelijk gebruiken, maar dit kan wel invloed hebben op de snelheid en veiligheid van de site.
Wanneer we voor u een website in WordPress maken, verwerken we het ontworpen design in een eigen thema, en zorgen we voor de juiste plug-ins.
Zie ook: