WordPress

wordpress logo

WordPress als CMS: veel mogelijkheden

WordPress begon jaren geleden als een Blogplatform. Sindsdien zijn er echter veel features toegevoegd waarmee de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn. WordPress wordt gebruikt voor bijvoorbeeld bedrijfswebsites, webshops, vacaturesites en community portals (waarvan je lid kunt worden). Zo’n 25 % van alle websites ter wereld draait inmiddels op WordPress, waaronder namen als Coca Cola, Sony en BBC America (zie meer op http://wordpress.org/showcase/). Ook deze website is met WordPress gebouwd.

WordPress.com en WordPress.org

Er zijn twee soorten WordPress: WordPress.com en WordPress.org.
De eerstgenoemde biedt sites aan gehost door WordPress zelf. Dit kan gemakkelijker zijn, maar er zijn beperkte mogelijkheden om aanpassingen te doen. Om een eigen, unieke website te maken kom je terecht bij WordPress.org. Hierbij download je de bestanden naar je eigen computer, en moet je zelf hosting en een domeinnaam regelen. Vervolgens kun je ermee doen wat je wilt.

Drie basiscompontenten: core, thema’s en plugins

WordPress bestaat uit drie lagen:

 • Basisbestanden (core): de motor waarop alles werkt
 • Thema’s: de layout die je erover heen legt en waarmee elke site een unieke uitstraling kan krijgen
 • Plugins: voor het toevoegen van extra features

De core van WordPress is open source PHP code, onderhouden door een kernteam van WordPress ontwikkelaars. Deze code wordt regelmatig geüpdatet.
Veiligheidsupdates kun je automatisch laten uitvoeren, zodat je daarmee nooit achter loopt.

Thema’s kun je gratis of commercieel verkrijgen, en op maat laten maken door een ontwikkelaar. In zo’n thema wordt dan de eigen huisstijl geïntegreerd en kun je de verschillende content op eigen gekozen wijze tonen.
Er is altijd maar één thema actief. Wisselen van thema kan, maar daar is meestal wel wat vakkennis voor nodig, omdat hierdoor bepaalde opties die specifiek voor dit thema zijn aangepast, niet meer kunnen werken.

Plug-ins zijn beschikbaar voor veel verschillende doeleinden, bijvoorbeeld:

 • Verbeteren van de SEO (zoekmachinemarketing)
 • Blokkeren van spam op commentaarvelden
 • Delen van berichten op social media
 • Aanpassen van de beheeromgeving
 • Statistieken bekijken

Ook plug-ins zijn gratis en commercieel verkrijgbaar. Je kunt meerdere plug-ins tegelijk gebruiken, maar dit kan wel invloed hebben op de snelheid en veiligheid van de site.

Wanneer we voor u een website in WordPress maken, verwerken we het ontworpen design in een eigen thema, en zorgen we voor de juiste plug-ins.

Zie ook:

 • Hulp bij WordPress: training en advies
  Het ontwerpcentrum biedt u hulp bij uw WordPress site met een training of advies op maat.
 • Onderhoud en support
  Uw website up-to-date, snel en veilig houden? Wij zorgen voor een goed technisch onderhoud na oplevering van uw nieuwe site.
 • Optimalisatie mobiel
  Is uw website geschikt voor mobiel? Uw bezoeker verwacht van wel… Het Ontwerpcentrum helpt graag de benodigde aanpassingen door te voeren voor een optimale mobiele gebruikerservaring.